Gotujmy oszczędnie

W kuchni, w gotowaniu prym wiodą kobiety. Żadna Pani domu nie lubi, gdy ktoś wkrada się do jej królestwa i daje “mądre” rady dotyczące gotowania. A jednak zdarza się, że nawet najdoskonalsza kucharka nie ma świadomości tego, że gotując swoje pyszne potrawy marnuje bardzo dużo energii. Najważniejsze jest jednak to, że mamy możliwość gotować oszczędnie - korzystajmy zatem z tego! Bardzo często gotując wodę na kawę czy herbatę, nastawiamy pełen czajnik. Jest to duży błąd, ponieważ większa ilość wody gotuje się dłużej i najczęściej jest tak, że nie zużywamy całości, ale tę samą wodę później doprowadzamy do wrzenia jeszcze dwa, trzy razy. Pamiętajmy o tym, by do potraw dodawać tylko niezbędną ilość wody, przykładowo gotując makaron czy ziemniaki. Wystarczy by woda zakrywała danie, nie musi wylewać się z garnka. Na chwilę przed podaniem zupy, mięsa, czy jakiegokolwiek innego dania, możemy wyłączyć piecyk. Dobrze jest garnek z potrawą przykrywać pokrywką, dzięki temu zachowujemy ciepło. Warto pamiętać o takich rzeczach, bo są one naprawdę ważne. Bądźmy zatem prawdziwymi mistrzami kuchni!